کتابی که هم اکنون در اختیار شما قرار میگیرد، به نام «حقایق پنهان» پژوهشی است مستند درباره زندگی دومین پیشوای شیعیان جهان، پیشوایی که زندگی او دارای ابعاد گوناگون است، بعدی در قرآن، بعدی در لسان و سخن رسول خدا صلی الله علیه و آله و بعدی در تاریخ دارد.
در بعد قرآنی او کافی است که کتاب آسمانی ما، او را فرزند پیامبر میداند و میگوید: پیامبر او را به میدان مباهله آورد تا دعای رسول را با گفتن «آمین» بدرقه کند و دعای او به هدف اجابت برسد و سرانجام میدان مباهله برای مسیحیان نجران [7] به سرزمین آتش تبدیل گردد.
وحی الهی او را عضوی از اعضای خانواده میداند که خدا آنها را از هر نوع آلودگی روحی و فکری و رفتاری پاکیزه گردانیده است [8] و سوره «هل أتی» درباره
آنان نازل گردیده [9] و سرانجام مهر آنان، مزد رسالت قرار داده شده است. [7].
در بعد حدیثی؛ یعنی، لسان رسول خدا صلی الله علیه و آله، او و برادرش (سالار شهیدان) پیشوایان امت و سرور بهشتیان و گلهای خوشبوی پیامبر و گوشوارههای عرش خدا، معرفی گردیدهاند. [8].
در بعد تاریخی همین بس که پس از درگذشت پدر بزرگوارش امیرمؤمنان، امت اسلامی با او به عنوان خلیفه اسلام بیعت کرده و چند ماهی زمام خلافت را به دست گرفت، سپس به عللی به پیشنهاد دشمن (صلح) تن داد. [9].
این بخش از زندگانی او، ده سال تمام از تاریخ اسلام را به خود اختصاص میدهد و در این مورد موافق و مخالف قلمفرسایی کرده، گروهی حقیقت را نوشته و گروهی به ترور شخصیت او پرداختهاند.
از میان تحلیلهای علمی و اجتماعی که در این کتاب به صورت بس زیبا ترسیم شده است، این بخش از زندگی امام است؛ یعنی، کارنامه اقامت ده ساله امام در مدینه پس از صلح تحمیلی، در حالی که بسیاری از نویسندگان و تحلیلگران سیره سبط اکبر، از این بخش غفلت ورزیدهاند.
البته این نه به این معناست که نقاط مثبت کتاب به همین بخش اختصاص دارد؛ بلکه در بخشهای دیگر نوآوریهایی به چشم میخورد که میتوان آن را از ابتکارات مؤلف دانست، بالاخص آن جا که به یاوهسرایی های دائرة المعارف به اصطلاح اسلامی پاسخ گفته و دست نویسنده را کاملا رو کرده است و نشان داده است که چگونه نویسندگان مسیحی و یا صهیونیست با تاریخ اسلام بازی میکنند و شخصیتهای والای ما را هدف تهمتهای خود قرار میدهند.
البته این تقصیر ماست که دربارهی بزرگان خود سکوت میورزیم و تاریخ اسلام را به صورت یک درس رسمی مطرح نمیکنیم و به این بخش عظیم از دیده جنبی مینگریم در این موقع است که فرصت طلبان مانند نویسندگان دائرة المعارف اسلامی، انسان والامقامی را آماج ناسزاگویی قرار میدهند.
ما این نوشته ارزشمند را به مؤلف گرامی، حجة الاسلام و المسلمین جناب آقای حاج شیخ احمد زمانی، تبریک میگوییم، ولی آن را به عنوان پایان کار نمیپذیریم و از حضورش درخواست میکنیم در ترجمه این کتاب به زبان عربی و سپس انگلیسی کوشش بلیغ کند و لااقل آن بخش از انتقادهای خود را نسبت به دائرة المعارف اسلامی ارسال بفرمایند.
به امید روزی که حوزه علمیه بخشهایی از تاریخ اسلام را به صورت تحلیل جزء دروس اساسی قرار داده و گروهی را در این زمینه تربیت نماید.
مؤسسه امام صادق علیهالسلام
1 / 10 / 75
جعفر سبحانی
[یکشنبه 1395-03-30] [ 11:56:00 ب.ظ ]