با نگاه اولیه به فرمان امیرالمؤمنین علیهالسلام چنین گمان میرود که این فرمان، همانند وصیت و سفارش شخصی افراد دربارهی اموال شخصی است تا بعد از مرگ، اختلاف و جدایی در میان ورثه نیفتد، لیکن بعد از تعمق و تأمل بیشتر در مورد صدقات و موقوفات رسول خدا صلی الله علیه و آله و علی بن ابیطالب و دیگر ائمه علیهمالسلام جهت مصالح مسلمین، روشن میشود که خطبه در صدد نصب مدیر امور مالی مطمئن و دقیق برای حفظ و حراست بیت المال مسلمانان است، گر چه در میان صدقات، مقداری از دسترنجهای آنان نیز دیده میشود.
فرمایش امام علی علیهالسلام دربارهی سرزمین «بغیبغه» [174] ، بعد از با خبر شدن از آن، گواه مطلب فوق است که:
«یسر الوارث، ثم قال: هی صدقة علی المساکین و ابن السبیل و ذی الحاجة الأقرب [175]؛ وارث را خوشحال میکند. سپس فرمود: این سرزمین صدقه است و وارثان آن، بیچارگان و در راه ماندگان و نیازمندان نزدیک هستند.».
ایوب بن عطیه گوید: شنیدم امام صادق علیهالسلام فرمود:
«قسم رسول الله صلی الله علیه و آله الفیء فأصاب علیا «ع» أرض. فاحتفر فیها عینا فخرج منها ماء ینبع فی السماء کهیئة عنق البعیر فسماها عین ینبع. فجاء البشیر یبشره فقال بشر الوارث، بشر الوارث، هی صدقة بتا بتلا فی حجیج بیت الله و عابر سبیله لا تباع و لا توهب و لا تورث. فمن باعها او وهبها فعلیه لعنة الله و الملائکة و الناس أجمعین، لایقبل الله منه صرفا و لا عدلا [176]؛
رسول خدا صلی الله علیه و آله غنایم جنگی را تقسیم نمود، در آن هنگام، زمینی به نام علی علیهالسلام افتاد. پس از مدتی چشمهای را احداث کرد که از آن به اندازهی گردن یک شتر آب خارج میشد، آن سرزمین را «ینبع» نامید. در آن هنگام، شخصی از یاران آمد و به آن حضرت بشارت و مژدگانی داد. آن حضرت دوبار فرمود: بشارت را به وارثان این زمین بدهید. این صدقهی جاریه است، تنها برای حجاج
بیت الله الحرام و مسافران آن مسیر است و به هیچ وجه فروخته نخواهد شد و بخشیده نمیشود و به ارث هم نخواهد رسید، پس هر کس آن را بفروشد و یا به دیگری ببخشد، نفرین خدا و فرشتگان و مردم، همگی بر او باد و خداوند هیچ گونه تصرفی را - در جهت از بین بردن ینبع - از او قبول نخواهد کرد.»
و در نقلی دیگر فرمود: ینبع و چشمههای جوشان آن را وقف نمودم و صدقه قرار دادم برای فقرا، بیچارگان و در راه ماندگان، چه آنان در نزدیک باشند و یا در نقطهای دور، در زمان آرامش و یا جهاد و درگیری با دشمنان اسلام؛ سپس فرمود: این صدقهی جاریه به کسی بخشیده نخواهد شد و به ارث به کسی نخواهد رسید تا خداوند آن را به وارثان حقیقی واگذار نماید و او (خداوند) بهترین وارث است. [177].
در این جا فهرستوار بعضی از صدقات و موقوفات رسول خدا صلی الله علیه و آله و علی بن ابیطالب علیهالسلام و فاطمهی زهرا علیهاالسلام را میآوریم تا دایره مسؤولیت امور مالی موقوفات حسن بن علی علیهالسلام و أهمیت آن در زمان حیات و حکومت پدرش و بعد از آن روشن گردد.
[یکشنبه 1395-03-30] [ 11:56:00 ب.ظ ]