هرچه زمان میگذشت و روزها سپری میشد، علاقهی امام مجتبی علیهالسلام به جد بزرگوارش بیشتر میگشت؛ به همراه جدش به مسجد میرفت و در کنار او نماز میخواند و نیایش مینمود، وحی را بدون واسطه از آن بزرگوار میشنید و رسول خدا صلی الله علیه و آله او را میوهی دل، سید، حجت [68] و ابومحمد و… میخواند و هرآنچه را که برای استمرار وصایت خود، بعد از علی بن ابیطالب علیهالسلام لازم میدید، به وی القا مینمود. سلامتی حسن و برادرش حسین علیهالسلام برای پیامبر صلی الله علیه و آله به قدری اهمیت داشت که وقتی شنید آنان مریض شدهاند، خود به همراه چندی از بزرگان از صحابه به دیدارشان شتافت. پیامبر صلی الله علیه و آله در حضور صحابه برای شفای آن دو دعا کرد و خطاب به علی علیهالسلام فرمود: ای ابوالحسن! خوب بود نذری برای شفای فرزندان خویش میکردی. علی و فاطمه علیهماالسلام و فضه نذر کردند که اگر آنها شفا یابند، سه روز روزه بگیرند. طبق بعضی از روایات حسن و حسین علیهماالسلام نیز
چنین کردند. طولی نگذشت که خداوند، آن دو را شفا بخشید. آنان شروع به روزه گفتن نمودند، در حالی که در منزل چیزی برای خوردن نداشتند. علی علیهالسلام سه من جو قرض کرده بود و فاطمه علیهاالسلام یک سوم آن را آرد کرد و برای افطار نان پخت. که به هنگام غروب وقتی خواستند افطار نمایند مستمندی آمد و درخواست غذا برای خود و خانوادهاش نمود که همگی، آن مستمند را بر خود مقدم داشتند و با آب افطار نمودند. روز دوم به هنگام افطار (همچون روز قبل) یتیمی آمد و اظهار کرد که گرسنه است، آنان باز هم او را بر خویش مقدم داشتند و همانند روز پیش با آب افطار کردند. روز سوم نیز در لحظات فرا رسیدن وقت افطار اسیری در را کوبید و گفت که نیازمند است، آنان برای سومین بار نانهای جوین خود را صدقه دادند و سه روز بدین ترتیب روزه گفتند. روز بعد که رسول خدا صلی الله علیه و آله آنان را بدان وضع دید و ماجرا را شنید، سخت متأثر گردید. جبرئیل نازل شد و به آن حضرت به خاطر داشتن چنین أهل بیتی، تبریک و تهنیت گفت و آیات سوره هل أتی… را قرائت کرد.
بسیاری از مفسران تصریح کردهاند که آیات «و یطعمون الطعام علی حبه مسکینا و یتیما و اسیرا…» [70] در بیان فضیلت اهل بیت است. حاکم حسکانی شأن نزول آیه را اهل بیت میداند و آن را نسبت به بسیاری از محدثان میدهد. [71] رسول خدا صلی الله علیه و آله به هر دو فرزند خویش شخصیت میداد و سعی میکرد آنان را در کارهای عبادی، سیاسی و اجتماعی شرکت دهد و از هر فرصتی برای این منظور استفاده میکرد.
[یکشنبه 1395-03-30] [ 11:56:00 ب.ظ ]